RGB, CMYK of PMS?

Mooi drukwerk begint met een mooi ontwerp. De keuzes die je maakt voor jouw ontwerp hebben invloed op het eindresultaat. Denk bijvoorbeeld aan kleurkeuze. Er zijn twee verschillende manieren om kleuren te mengen: additieve en subtractieve kleurmenging.

RGB

Bij additieve kleurmenging beginnen we met zwart en door het toevoegen van de primaire lichtkleuren Rood, Groen en Blauw (RGB) kunnen allerlei nieuwe kleuren gemaakt worden. Deze vorm van kleurmenging is alleen geschikt voor monitoren, televisies, smartphones etc., dus alles wat via een elektronisch scherm getoond kan worden. Wanneer we Rood en Groen licht over elkaar heen of heel dicht naast elkaar laten schijnen ontstaat er geel licht.

CMYK

Bij subtractieve kleurmenging beginnen we met een blanco substraat zoals papier (meestal wit) en voegen we met meerdere kleurpigmenten in inkt of toner kleuren toe waardoor weer andere kleuren ontstaan. Standaard zijn dat de secundaire kleuren Cyaan, Magenta, Yellow en blacK (CMYK).

Jouw gewenste kleur kun je meestal maken door verschillende percentages van CMYK samen te voegen. Neem als voorbeeld de kleur rood. Rood is als volgt opgebouwd: 0% Cyaan, 100% Magenta, 100% Yellow en 0% blacK. In de CMYK-kleurcode ziet dit er zo uit: CMYK (0%, 100%, 100%, 0%). Het percentage in de kleurcode staat voor het percentage raster- dekking. Hoe hoger het percentage van de basiskleuren, hoe donkerder de kleur wordt. CMYK-kleuren worden gebruikt voor full-color drukwerk. Denk aan bijvoorbeeld foto’s in folders, flyers, magazines etc.

     

PMS

Daarnaast bestaan er ook kleuren die als extra ofwel steunkleur gekozen kunnen worden zoals de PMS-kleuren. PMS staat voor ‘Pantone Matching System’. Pantone is het bedrijf dat deze kleuren ontwikkelt. Het systeem is opgebouwd met unieke kleurcodes die wereldwijd exact hetzelfde (matching) zijn. Het maakt dus niet uit waar je iets laat drukken, met PMS-kleuren krijg je altijd hetzelfde eindresultaat op dezelfde ondergrond.

In totaal zijn er meer dan 1800 PMS kleurcodes om uit te kiezen. PMS kleuren gebruik je voor logo’s en huisstijlen. Hierbij gaat het veelal om specifieke kleuren die vaak slecht of in het geheel buiten het bereik van het CMYK-spectrum vallen zoals brons, zilver, goud, fluoriserende, felblauwe of hele lichte egale tinten. Deze kleuren kunnen alleen gedrukt worden omdat ze speciaal gemengd moeten worden uit 14 specifieke basisinkten die niet in gewone tonerinkten verkrijgbaar zijn. Elke PMS-kleur moet dus als aparte kleur gedrukt worden. Als je ze in het ontwerp kiest en toch in CMYK gaat produceren worden deze kleuren omgezet naar hun CMYK-waarden maar dan levert niet altijd de gekozen kleuren op vanwege de beperking van het CMYK-spectrum.

Feit: Jaarlijks kiest het Pantone Kleurinstituut de ‘kleur van het jaar’. Voor 2019 is dit de kleur Living Coral (bloedkoraalrood) met kleurcode Pantone 16-1546.

Vragen?

Heb je vragen over kleurkeuzes, kleursoorten of het omzetten van kleuren? Heb je hulp nodig of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op.

Gepubliceerd op 25-02-2019

Tip van Van Liere_kleur

Wij kijken verder

Meer weten over wat wij voor jou kunnen betekenen?

Neem contact met ons op of laat je gegevens achter via het onderstaande formulier. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met je op.